Sıkça Sorulan Sorular
A- PASAPORT - VİZE - SAĞLIK ve SİGORTA BİLGİLERİ:
- • Öğrenciler KKTC'ye girişlerini pasaportla mı yoksa nüfus cüzdanıyla mı yapacaklar?
KKTC'de öğrenim görecek öğrenciler ülkeye pasaportla giriş yapmak zorundadır. - • Sağlık raporu gerekli midir? Sağlık raporunun içeriği nedir?
KKTC Sağlık Bakanlığı'nın uygulamasına göre KKTC üniversitelerinde öğrenim görecek olan TC uyruklu öğrencilerin işlemlerinde sağlık raporlarını ibraz etmeleri istenmektedir. KKTC makamlarınca istenen tüberküloz için PPT ile HIV tetkiklerini içerir sağlık raporunu, TC Sağlık Bakanlığı'na bağlı tam teşekküllü ihtisas veya üniversite hastanelerinden veya KKTC'deki onaylanmış laboratuvarlardan almaları gerekir. Yurtta kalacak olan öğrencilerimiz ilgili yurt müdürlüğüne sağlık raporunu sunmalıdır. Oturma izni işlemleri için Türkiye Cumhuriyeti'nden alınan raporların Üniversitenin bağlı bulunduğu en yakın ilçe hastanesinden onaylatılması gerekmektedir. Sağlık raporu bulunmayan öğrenciler gerekli sağlık raporlarını almaları için oturum izni işlemlerinin yapıldığı sistem (https://permissions.gov.ct.tr/) tarafından yönlendirilecektir. - • Sağlık sigortası gerekli midir? Nasıl yaptırılır?
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nda birinci basamak sağlık ve danışma hizmetlerini karşılamak üzere kurulmuş olan bir Sağlık Ocağı mevcuttur. Bunun ötesindeki sağlık hizmetleri için ise KKTC yasaları doğrultusunda KKTC uyruklu olmayan her öğrenci tarafından ayrı bir Sağlık Sigortası alınması zorunludur.
- • Öğrencilerin KKTC'ye giriş yaparken vize ve oturma izni almaları gerekecek mi?
T.C vatandaşlarının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne girişlerinde vize uygulaması yapılmamaktadır. Ancak, KKTC'ye öğrenim görmek amacıyla giriş yapacak öğrencilerin KKTC'ye girişlerini pasaportla yaptıktan sonra yasa gereği Kampus'a gelişlerinden en çok bir ay içerisinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı resmi sayfasından (https://permissions.gov.ct.tr/) yayınlanan duyuruları takip ederek online olarak oturma izni işlemlerini tamamlamaları gerekmektedir. Süreç ile ilgili detayların Bakanlığın resmi sayfasından takip edilmesi gerekmektedir. - • Öğrencilerin KKTC'ye girişlerini yaparken pasaport işlemleriyle ilgili neler yapmaları gerekiyor?
Öğrencilerin KKTC'ye giriş yapmadan önce alacakları pasaportlarının en az bir yıl süresi olması gerekmektedir. İlk kez kayıt yaptıran öğrencilere harçsız öğrenci pasaportu alabilmeleri için gerekli belge Ankara Kampüsü'nde verilmektedir. Ayrıca, TC uyruklu öğrencilerin KKTC'de bulundukları sürelerde, gerektiği takdirde yapacakları pasaport işlemleriyle ilgili tüm bilgileri Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği'nin web sitesinden öğrenmeleri mümkündür. - • Öğrencilerin KKTC'de araba kullanabilmek için ehliyet işlemleri ile ilgili neler yapmaları gerekmektedir?
TC UYRUKLU ÖĞRENCİLER İÇİN:
- 1 fotoğraf
- Kimlik fotokopisi (Fotoğraflı-kimlik numaralı)
- TC Elçiliği tarafından onay (Elçilik tarafından istenen bir şarttır)
KKTC Ehliyet Dairesi
Telefon: 229 07 22/129-130-131
Adres: Haydarpaşa Ticaret Lisesi karşısı, Lefkoşa
- • ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nda öğrenciler eğitim ve konaklama için ücret ödeyecekler mi?
Ayrıntılı bilgi için Yurtlar sayfamızı inceleyebilirsiniz. - • 18 yaşın altındayım, ebeveynim olmadan ülkeye girebilir miyim?
Evet, ancak anne veya babanızdan alacağınız noter tasdikli muvafakatname ile ülkeye giriş yapabilirsiniz. - • İzin işlemleri için verilecek sağlık raporu CD'de verilmektedir, basılı kopya gerekli midir?
Evet, Güzelyurt Kaymakamlığı’na verilecek olan sağlık raporunun ıslak imzalı olması gerekmektedir. CD kopyası geçerli sayılmayacaktır.
B- ULAŞIM ve HABERLEŞME OLANAKLARI:
- • Kuzey Kıbrıs'a ulaşım nasıl sağlanmaktadır?
Türkiye'den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne ulaşım hava ve deniz yollarıyla her gün düzenli olarak sağlanabilmektedir. Türkiye-KKTC hava ve deniz yolları ulaşım planına web sitemizden ulaşabilirsiniz.
- • Kampusa ulaşım nasıl sağlanmaktadır?
Ercan Havaalanı'ndan kampusa taksi ve havaalanı taşımacılık hizmetleri ile gelinebilmektedir. Kıbrıs Havaalanları Servisi (KIBHAS LTD.)'nin sefer bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.
- • Kuzey Kıbrıs'ta cep telefonu iletişimi nasıl sağlanmaktadır?
Kuzey Kıbrıs'a gelmeden önce cep telefonları yurtdışı görüşmelerine açılmalıdır. Ancak TC hattı Kuzey Kıbrıs'ta kullanıldığında "Uluslararası Görüşme (Roaming)" tarifesi ile ücretlendirme yapıldığından daha ekonomik olması için KKTC'ye gelindiğinde KKTC'deki GSM operatörlerinden birine geçilebilir.
C- KAMPUSUN KONUMU ve OLANAKLARI:
- • ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nun yeri tam olarak nerededir?
Kampus, Lefkoşa kentinin 50 km batısında, Güzelyurt kentinin 6 km kuzeyinde yer alan Kalkanlı bölgesindedir. Kampustan Güzelyurt'a ulaşım 10 dakika, Lefkoşa ve Girne kentlerine ulaşım ise 40/50 dakikadır. Kampus konumunu harita üzerinden de görüntüleyebilirsiniz.
- • Kampusa en yakın alışveriş merkezi nerede?
Kampus içindeki ve Kalkanlı'daki alışveriş olanakları dışında Kampus'a en yakın diğer alış veriş merkezleri Güzelyurt'tadır. - • Kampusta alkollü içecek satışı yapılıyor mu?
Kampusta alkollü içecek satışı yapılmamaktadır. - • Kampusun denize kıyısı var mı? Öğrencilerin Kampus'tan denize girebilme olanakları olacak mı?
Kampustan denize olan mesafe, yaklaşık 5 km'dir ve deniz manzarası mevcuttur. Ancak, kampusun denize kıyısı bulunmamaktadır. Kuzey Kıbrıs genelinde denize girebilmek için özel plajlara ve kumsallara gidilmektedir. - • Kampusun şartları engelli öğrenciler için uygun mu?
Yerleşke, engelli öğrencilere potansiyellerinin tümünü kullanabilecekleri tüm imkânları sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca kampusumuzda engelli öğrencilerimizin ihtiyaçlarına yönelik olarak Engelsiz ODTÜ KKK birimi bulunmaktadır. - • Kampusta öğrencilerin sağlık problemleriyle ilgilenilmesi için bir sağlık servisi mevcut mu?
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nda öğrencilere ilk sağlık hizmetlerinin verildiği bir Sağlık Ocağı ile Öğrenci Gelişim ve Psikolojik Danışma Merkezi bulunmaktadır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki bütün yabancı öğrencilerin, kamu sağlık birimleri ve hastanelerinde acil servis, klinik muayene, tetkik ve hastanede yatma giderlerini karşılayacak bir sağlık sigortası yapmaları zorunludur. İlaç tedavisi bu sigorta kapsamı dışındadır. - • Kampusta öğrencilerin beslenme ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri yerler var mı?
Kampus bünyesinde hizmet veren 2000 kişilik kafeterya öğrencilere değişik yemek seçenekleri sunmaktadır. Ayrıca Kampus merkezinde yer alan alışveriş merkezinde öğrenciler, yiyecek dâhil tüm temel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri olanakları bulabilmektedirler. Ek olarak Kampus içerisindeki bazı binalarda ve yurtlarda kantinler kullanıma açıktır. - • Kampusta öğrencilerin temel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri alışveriş merkezi var mı?
Kampus'ta öğrencilerin ve personelin günlük ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri çeşitli dükkânlar, market, banka, pastane, para çekme üniteleri, kırtasiye, postane, berber, kuaför gibi imkânları sunan alışveriş merkezi mevcuttur. - • Kampusta internet bağlantısı var mı? Kablosuz bağlantı nasıl gerçekleştirilebilir?
ODTÜ KKK yurtlarında her odada, odadaki yatak sayısı kadar network prizi bulunmaktadır. Internet erişimi konusunda detaylı bilgi ODTÜ öğrenci ve çalışanlarının kullanımına açık olan Netregister adresinde mevcuttur.
Kampus içinde internet kullanırken üniversitemiz tarafından kabul edilmiş "Bilişim Etiği" kurallarına göre internet erişimi yapılması gerekmektedir. Kıbrıs Kampusu ağ altyapısı, uyulması gereken kurallar ve "Bilişim Etiği" hakkında daha detaylı bilgileri Bilişim Teknolojileri Müdürlüğü web sayfası altındaki kurallar menüsünden edinebilirsiniz.
Öğrencilere gün içinde anlık hız limiti ve kota sınırlaması olmadan internet erişimi sağlanmaktadır. Büyük boyuttaki dosya indirmeleri için sabaha karşı saat 02:00 ile sabah 08:00 saatleri arasındaki zaman dilimi kullanılmalıdır. Bu aralık dışındaki saatlerde, yoğun kullanım yaratan öğrenciler takip edilerek internet erişimlerine sınırlamalar getirilebilir. İnternet kullanımında büyük bir yavaşlama veya dar boğaz oluşması durumunda, öğrencilerimize 2-8 Mbps arasında değişen hız limitleri uygulanabilir. Bu limit, genel kullanım ihtiyaçlarına göre üniversite yönetimi tarafından değiştirilebilir.
Kablolu internet servisi dışında akademik binalar, kütüphane ve ortak kullanım alanlarından erişilebilecek kablosuz internet hizmeti de sağlanmaktadır. Kablosuz internet servisini kullanabilmek için, mobil cihazınızın 802.1x EAP, TTLS-PAP protokollerini desteklemesi gerekmektedir. Windows 8 ve Windows 10 Mobil telefonlarda bu destek yoktur. Bu tipte bir cihaz kullanıyorsanız ve ücretli bir üçüncü parti program kullanarak telefonunuza bu desteği sağlayamazsanız, kampus içerisindeki kablosuz internet hizmetlerinden yararlanamazsınız. Kampusun kablosuz internet altyapısıyla uyumlu olan cihazları Netregister'daki uyumlu cihazlar listesinden görüntüleyebilirsiniz.
- • Kampus içerisinde internet hızı ne kadar?
Kampusa iki farklı omurga üzerinden sağlanan internet hizmeti ve bu omurgaların kampus içi kullanıma özel olarak tahsis edilmiş kapasiteleri aşağıdaki şekildedir:- Lefkoşa merkezli Türk Telekom omurgası: 1,25 Gbps (1280 Mbps)
- Ankara Kampüsü merkezli kampuslar arası omurga: 60 Mbps
Yukarıdaki omurgalar aracılığıyla internet ve Ankara Kampüsü erişimleri sağlanır. Lefkoşa merkezli Türk Telekom omurgasının kampus içi kullanıma tahsis edilmiş kapasitesinin 1 Ekim 2018 tarihi itibarıyla 1,5 Gbps (1536 Mbps) hızına veya öğrenci artışına göre daha yüksek bir hıza çıkartılması için çalışmalara başlanacaktır.
- • Kampusta sosyal aktiviteler için ne gibi kültür, spor ve eğlence tesisleri olacak?
Kampusta çok kültürlü, uluslararası etkileşime açık bir Akdeniz adasının sıcak ve arkadaşça ortamı ve zengin kültür, spor ve eğlence olanakları bulunmaktadır. Kampus içerisinde öğrencilerin kullanabildikleri açık tenis kortları, basketbol ve voleybol sahaları bulunmaktadır. Ayrıca çeşitli spor dalları ile ilgilenmeleri için tasarlanmış kapalı spor salonu, açık yüzme havuzu ve halı saha bulunmaktadır. Bunun yanında Kültür Kongre Merkezinde düzenlenen konferanslar, konserler, kültür aktiviteleri ve film gösterimleri ile öğrenci topluluklarının düzenlediği organizasyonlar ve bahar şenlikleri Kampus yaşamının sadece bir kısmını oluşturmaktadır.
D-BARINMA OLANAKLARI ve YURTLAR:
- • Kuzey Kıbrıs Kampusu'nda tüm öğrenciler yurtlarda mı kalıyor yoksa öğrencilerin ev tutması mı gerekecek?
Tüm öğrencilerimiz için yurtta barınma olanağı bulunmaktadır, Talep edilen oda seçenekleri konusunda olanaklar ölçüsünde öğrencilerimizin istekleri sağlanmaya çalışılmakta, ancak olanakların elvermediği durumlarda Üniversiteye Giriş Sınavlarındaki Puan başarısı kapsamında bir sıralama yapılması söz konusu olmaktadır. Ayrıca isteyen öğrenciler yakın yerleşim bölgelerinde bulunan özel yurt veya kiralık konutlardan da yararlanabilmektedirler. Kampusta yurt olanakları için çeşitli seçenekler mevcuttur.
- • Yurtlara kayıt yaptırırken istenen belgeler nelerdir?
YENİ KAYIT YAPTIRACAK ÖĞRENCİLERDEN İSTENİLEN BELGELER
- 2 adet fotoğraf
Ayrıntılı bilgi için nccdorms@metu.edu.tr adresine e-posta gönderebilirsiniz.
- • Yurtlara kabul şartları nelerdir?
Üniversiteye yeni kayıt yaptıran ve toplu yaşama engel sağlık sorunu olmayan bütün öğrencilere yurt olanağı sağlanır. - • Yurt yerleştirmeleri nasıl yapılır?
Yurtlara yerleştirme, ilk kez yerleştirilecek olanlar için, üniversiteye giriş puanı ve sosyo-ekonomik durum (ailenin geliri, kardeş sayısı, üniversitede okuyan kardeş sayısı, ailenin kirada oturup oturmadığı vb.) göz önünde tutularak bilgisayar tarafından belirlenen seçim ile yapılır. Üniversitemizde öğrenci durumunda olanlar ise, okul başarı not ortalaması ve yurtlarda mevcut olan disiplin kurallarına uygunluğu göz önünde tutularak kişinin yurt tercihi ve sıralamasına göre yerleştirilir. Ayrıca yeni kayıt yaptıran ve yurt tercih sisteminde tüm yurtları tercihine almış öğrencilerimize ODTÜ KKK Yurtlar Yönetmeliği kuralları çerçevesinde 2 yıl yurtta kalma garantisi verilmektedir. - • Yurt odalarında neler vardır? Gelirken neler getirilmelidir? Yorgan-yastık-nevresim takımı getirilmeli midir?
Yurt odalarında günlük ihtiyacı karşılayacak her türlü konfor mevcuttur. Sadece kişisel kullanıma ait eşyaların getirilmesi yeterli olacaktır. Tüm yurtlarda yatak takımı öğrencinin kullanımına verilmekte; iki haftada bir kirli takımlar temizleriyle değiştirilmektedir.
Getirilmesi önerilen eşyalar:
– Banyo Seti (El havlusu, banyo havlusu, banyo terliği)
– Küçük masa lambası
– Adaptör (Kampusumuzda İngiliz sistemine göre prizler mevcuttur. Prizleri kullanmak için İngiliz-Avrupa çevirici bir adaptör bulundurmanızı tavsiye ederiz. Adaptör, kampus içerisindeki markette de satılmaktadır.)
– Şarj aleti
– Küçük dikiş kutusu
– Kirli torbası
– Düzenli kullanılan ilaçlar
– Kendinizi evinizde hissedeceğiniz küçük dekoratif aksesuarlar vb. - • Yurtlarda ders çalışma ortamı nasıldır?
Her öğrencinin kendi odasında çalışma masası vardır. Ayrıca her yurtta ortak çalışma salonları bulunmaktadır. - • Yurt bursu koşulları nelerdir?
Uluslararası ortak lisans programı hariç, burslu, burssuz ve KKTC vatandaşı kontenjanlarına yerleştirilen öğrencilerden, yerleştirildikleri programla ilgili SAY puan türündeki sınav başarı sıralamasında ilk 35.000'e, EA puan türündeki sınav başarı sıralamasında ilk 25.000'e, DİL puan türündeki sınav başarı sıralamasında ilk 4.000'e, giren öğrencilerin tümü dört kişilik odalarda ücretsiz yurt hakkına sahip olacaktır. Yurt bursları karşılıksızdır ve İngilizce Hazırlık Programı'nda geçirilecek bir yıl ile lisans programında geçirilecek en fazla beş yılı kapsamaktadır. - • Yurtlara kayıtlar ne zaman yapılıyor?
Yurt kayıtları okul kayıtları ile aynı zamanda yapılacaktır. - • Yurtlarda güvenlik nasıl sağlanıyor?
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Öğrenci Yurtları Yönetmeliği çerçevesinde ve Yurtlar Yönetim Kurulu ile Üniversite Yönetimi denetiminde görev yapan özel güvenlik şirketi tarafından güvenlik sağlanmaktadır. - • Veliler için konaklama imkanları nelerdir?
Velilerin, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu içerisindeki misafirhanede konaklamaları mümkündür. Misafirhane için müracaatlar sadece online olarak yapılmalıdır. Telefonla müracaat kabul edilmemektedir. - • Okul çevresindeki konaklama imkanları nelerdir? Yakın çevrede otel seçeneği var mı?
Kalkanlı ve Güzelyurt'ta özel yurtlar ve kiralık evler mevcuttur. Öte yandan Güzelyurt ve Lefke yöresindeki otel seçenekleri aşağıdaki gibidir:
– Güzelyurt Oteli (0392) 714 34 12
– Lefke Gardens Otel (0392) 728 82 23
– Lefke Soli Inn Otel (0392) 727 76 95
- • Kampus yakınlarında gazino, kumarhane var mı?
Kampus yakınlarında gazino ve kumarhane yoktur. Ayrıca, bu tür yerlere öğrencilerin, KKTC vatandaşlarının ve 25 yaşından küçüklerin girmesi yasaktır. Kumarhane girişlerinde yapılan pasaport kontrolleri ile de öğrencilerin kumarhanelere girmeleri engellenmektedir. - • Yeni kayıtlı öğrencilerde yurt yerleştirmelerinde memnun olmayan kişiler neler yapabilir? Yurt Değişimi olursa paranın yanma durumu var mı?
Ekim ayında yapılan 2. Yerleştirmelerde başvuru yapabilir, yeni yerleştirildiği yurdun ücreti daha yüksekse ek ödeme yapar ancak paranın yanması söz konusu değildir.
E- AKADEMİK KONULAR:
- • ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu programlarına kabul edilen öğrenciler için İngilizce yeterlilik koşulu isteniyor mu?
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusunda eğitim dili İngilizcedir. Herhangi bir lisans programına yerleştirilen öğrencilerin 1. sınıfa başlayabilmeleri için İngilizce yeterliliklerini belgelemeleri gerekmektedir. İngilizce yeterlilik koşulunu sağlayamayan öğrenciler bir yıl Hazırlık Okulu'nda İngilizce öğrenme programına devam ederler.
ODTÜ İngilizce Yeterlik Sınav tarihi için Akademik Takvim'e bakınız.
Lisans ve lisansüstü öğrenciler için ODTÜ tarafindan kabul edilen ingilizce yeterlik sınavları eşdeğerlik tablosu'na buradan ulaşabilirsiniz.
- • ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nda İngilizce Yeterlik sınavı (Proficiency) zor mudur?
ODTÜ'nün her iki kampusunda da aynı İngilizce Yeterlik Sınavı uygulanmaktadır. Lisans eğitimi İngilizce olduğu için sınav lisans eğitimini takip edebilecek düzeyde İngilizce bilip/bilmediğinizi ölçmeye yöneliktir. - • ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nda kütüphane ve araştırma olanakları nelerdir?
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu eğitim birimleri, kütüphanesi ve laboratuvarları öğrencilerine en gelişmiş araştırma geliştirme olanakları sunan örnek bir yerleşkedir. Kampus kütüphanesi, uluslararası standartlarda araştırma geliştirme olanakları sunabilecek çağdaş bir üniversite kütüphanesi olarak, özel kullanıcı kodları sayesinde öğrencilere uluslararası elektronik dergilere ve yayın kataloglarına ulaşabilme imkânı sağlamaktadır. Öğrencilerin eğitimleri için örnek modern laboratuvar olanakları sağlanmıştır; gerekli görülen durumlarda ODTÜ Ankara Kampüsündeki uzmanlaşmış laboratuvarlar da öğrencilerin eğitiminde kullanılabilmektedir. - • ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'ndaki akademik kadro nereden atanacak?
Orta Doğu Teknik Üniversitesi, 60 yılı aşkın birikimini ve tüm olanaklarını ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nun başarısı için seferber etmiştir. ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nda ders veren öğretim üyelerinin bir kısmı Ankara Kampüsü'nden görevlendirilmektedir. ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu kadrosunda görevli öğretim elemanları ise ODTÜ Senatosu'nun tüm üniversite için belirlediği ölçütlerle işe alınmaktadır. - • Öğrenciler ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'ndan mezun olduklarında nasıl bir diploma alacaklar?
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu mezunlarına, ODTÜ Rektörü'nün imzası ile "Türkiye Cumhuriyeti Orta Doğu Teknik Üniversitesi" ibaresini taşıyan ODTÜ diploması verilmektedir. Lisans Programının altında -ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu- ifadesi yer almaktadır. - • ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu diploması YÖK tarafından kabul edildiği için, mezunlar Türkiye'deki yükseköğretim mezunlarına tanınan her türlü hakka sahiplerdir.
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu diploması YÖK tarafından kabul edildiği için, mezunlar Türkiye'deki yüksek öğretim mezunlarına tanınan her türlü hakka sahiplerdir. - • ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nda öğrenciler hangi programlarda öğrenim görebiliyorlar?
Detaylı bilgi için Lisans Programları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. - • Gelecek dönemlerde ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nda başka programlar açılması düşünülüyor mu?
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu bünyesinde gereksinime göre yeni programlar açılacaktır. - • Öğrencilerin ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'na veya ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'ndan başka bir üniversiteye yatay geçiş yapabilme şartları nelerdir?
ODTÜ KKK'ye veya ODTÜ KKK'den başka bir üniversiteye yatay geçiş, öğrencilerin lisans başarı durumuna ve/veya ÖSYS yerleştirme puanına bağlı koşullar çerçevesinde mümkündür. - • ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu öğrencilerinin, KKTC'ye gitmeyip Ankara Kampüsü'nde öğrenim görebilme imkânları var mı?
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu öğrencileri eğitimlerine KKTC'de devam etmektedirler. Üniversite yönetiminin belirleyeceği koşullarda, öğrenciler eğitim-öğretim dönemlerinin bir kısmında ODTÜ Ankara Kampüsü'nde de ders alabilmektedirler. - • ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nda eğitim-öğrenim ücretli olduğu için eğitim standartları ODTÜ Ankara Kampüsü'ndeki eğitim standartlarından daha mı farklı olacak?
Eğitim standartları aynıdır. Orta Doğu Teknik Üniversitesi, 60 yıllık birikimini ve tüm olanaklarını ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nun başarısı için seferber etmiştir. ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nda uygulanan tüm eğitim programları, ODTÜ Senatosu tarafından onaylanmaktadır. ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nda ders veren öğretim üyeleri, ODTÜ Senatosu ve ODTÜ Yönetim Kurulu'nun Ankara yerleşkesi için kabul ettiği standartlarla görev verilen öğretim üyeleridir. Orta Doğu Teknik Üniversitesi, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nda verilen eğitimin kalitesini garanti etmekte ve mezunlarına uluslararası düzeyde kabul gören ODTÜ diploması vermektedir. - • ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu diploması YÖK tarafından tanınıyor mu?
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu diploması YÖK tarafından tanınan ve uluslararası geçerliliği olan bir diplomadır. - • ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'na ek kontenjanla yerleştirilme olanakları nelerdir?
Ek kontenjan ile kabul koşullarını ÖSYM'den öğrenebilirsiniz. - • ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nda Yandal ve Çift Anadal olanakları var mı?
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nda Yandal olanakları için Lisans Programları sayfamızın altından Yandal Programları başlığını kontrol edebilirsiniz. Çift Anadal Programı şu anda yoktur. - • ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nda öğrenci değişimi (student exchange) imkânı var mı?
Değişim programlarımız hakkında ayrıntılı bilgi için Değişim Programları sayfamızı inceleyiniz. - • ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nda Yaz Okulu oluyor mu?
Olanaklar ve talep ölçüsünde Yaz Okulu açılmaktadır. ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu öğrencileri ODTÜ KKK'dan alamadıkları dersleri Ankara Kampüsü'nden de olanaklar çerçevesinde alabilmektedirler. - • ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nda öğrencilere sağlanan staj olanakları nelerdir?
Zorunlu stajı olan bölümler için öğrencilerin staj yeri bulmalarına yardım edilmektedir. - • ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nda kariyer planlaması ile ilgili yapılan veya yapılacak çalışmalar var mı?
ODTÜ Ankara Kampüsü'ndeki Kariyer Planlama Merkezi'nin de desteği ile Kuzey Kıbrıs Kampusu'nda çeşitli kariyer planlama etkinlikleri düzenlenmektedir. Her yıl 4. Sınıf öğrencilerine yönelik "Kariyer Koçluğu" programı düzenlenmektedir. 4. Sınıf öğrencileri konusunda tecrübeli bir kariyer koçundan tam gün eğitim almaktadırlar. - • SUNY programında okuyacakların hazırlık sınıfını geçme ve ETP puanları diğer bölümlerde okuyacaklarla aynı mıdır?
Hayır, farklıdır, ODTÜ-İngilizce Yeterlilik Sınavı'ndan 65 puan almaları gerekmektedir, daha detaylı bilgi için Yabancı Diller Okulu web sayfasını inceleyiniz.
F- ÜCRETLER, BURSLAR:
- • ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nda eğitim neden ücretli? ODTÜ bir devlet üniversitesi değil mi?
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu, uluslararası bir anlaşmayla kurulan ve KKTC'de özel kuruluş kanunu olan bir devlet üniversitesidir. ODTÜ KKK'nın bütçesi T.C. devleti tarafından desteklenmektedir ve öğrenim ücretlerinin T.C.'deki vakıf üniversitelerinin yarısı düzeyinde tutulması için çaba gösterilmektedir. - • ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nda öğrencilerin eğitimlerine devam ederken çalışabilme olanakları var mı?
Öğrencilerin Kütüphane, Laboratuvarlar, Bilgi İşlem, Spor Tesisleri, Yurtlar, vb. yerlerde Öğrenci Asistan statüsünde hizmet karşılığı burs alabilme olanakları bulunmaktadır. Öğrenci asistanlık için akademik başarı yanında gereksinim de göz önüne alınmaktadır. Çevredeki iş sahipleri ODTÜ KKK öğrencilerine yasal sınırlar içerisinde yarı-zamanlı iş olanağı sağlamaktadır.
- • ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu öğrencilerine öğrenim bursu dışında burslar veriliyor mu?
Öğrencilere programdaki ilk yıllarından sonra başarıya bağlı kısmi-burs verilmektedir.
* Akademik Başarı Bursu: Lisans programlarında yüksek akademik başarı gösteren öğrenciler Akademik Başarı Bursu ile ödüllendirilmektedir. Başarı düzeyine bağlı olarak değişen ödül miktarı, Güz döneminde Ekim, Kasım, Aralık ve Ocak ayları; Bahar döneminde ise Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında nakit aylık ödeme olarak verilmektedir. Akademik Başarı Bursu koşulları ve miktarı her akademik yılbaşında Kampus Yönetim Kurulu tarafından belirlenmektedir. Lisans programında ilk yılını (Hazırlık Okulu hariç iki normal dönemi) tamamlamış ve kendi programlarındaki öğrenciler arasında Hazırlık sınıfında okuyanlar hariç genel not ortalaması sıralamasında ilk %5'e girenlerden;
o Genel not ortalaması (CGPA) 3,50 – 3,74 arasında olanlara, takip eden dönemde 4 ay süresince ayda 585 TL;
o Genel not ortalaması (CGPA) 3,75 ve üzeri olanlara, takip eden dönemde 4 ay süresince ayda 845 TL Akademik Başarı Bursu verilmektedir.
Hazırlık sınıfında okuyanlar hariç, bir programa kayıtlı öğrenci sayısının %3'ünün küsurlu veya ikiden az olması durumunda yukarıdaki genel not ortalaması koşullarını sağlayan kaç öğrenciye Akademik Başarı Bursu verileceği ve aynı not ortalamasına sahip öğrencilerin olması durumunda burs verilecek öğrenci sayısının artırılması hususlarında Kampus Yönetim Kurulu Başkanlığı yetkilidir. Genel not ortalaması ve ağırlıklı genel not ortalaması ilgili yarıyıl sonu itibariyle alınan notlara göre hesaplanır.
Genel not ortalamaları ne olursa olsun; (i) Öğrenci Disiplin Yönergesi kapsamında "Yükseköğretim kurumundan bir hafta uzaklaştırma" ve üstü disiplin cezası almış öğrenciler ile Yurtlar Yönetmeliği kapsamında "Yurttan bir dönem çıkarma" ve üstü ceza almış öğrenciler, (ii) yaz okulu hariç son iki döneminde normal ders yükünün altına düşen veya FD, FF, NA, W ve U notu bulunan öğrenciler, (iii) genel not ortalaması (CGPA) veya yaz okulu hariç son iki dönemin not ortalamaları (GPA) 3,00'ün altında bulunan öğrenciler bu burstan yararlanamazlar.
- • Öğrencilerin burslarının kesilme koşulları nelerdir?
ÖSYM burslu kontenjanla kabul edilen öğrencilerin bursları İngilizce Hazırlık Programı'nda 1 yıl * ve lisans programında en fazla 5 yıl boyunca koşulsuz devam etmektedir.
* Devamsızlıktan kalmayan ve yıl sonu not toplamı 50,00 ve üzeri olan öğrencilerin, veya girdikleri herhangi bir İngilizce Yeterlik Sınavı'ndan (İYS'den) 50,00 ve üzeri alan öğrencilerin İngilizce Hazırlık Programı'ndaki bursları bir yıl daha devam eder. Devamsızlıktan kalan ve bir yıllık eğitimini tamamlamayan öğrencilerinse, tek sınav hakları olan Eylül İYS'den 50,00 ve üzeri bir not almaları halinde İngilizce Hazırlık Programı'ndaki bursları bir yıl daha devam eder.
** ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu mevcut öğrencilerinin, öğrencisi olup ayrılanların, ilişiği kesilenlerin veya ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu mezunlarının, YKS sonuçlarına göre burslu veya indirimli programlara yerleşmeleri halinde bu öğrenciler tam ücretli statüde kayıt yaptırabilirler.
Akademik başarı bursunun devam koşulu ise öğrencinin başarısını devam ettirmesine bağlıdır.
- • Burslu öğrenciler yurt ücretini ödeyecekler mi?
Burslu programlara yerleştirilen öğrenciler, ayrıca yurt bursu kazanmamışlarsa, yurt ücretlerini ödemekle yükümlüdür. - • ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nda hangi koşullarda Tercih İndirimi alınabilir?
Burssuz programlara yerleşen ve yerleştiği programı ilk 3 tercihlerinden birine yazan öğrenciler, %50 Tercih İndirimi almaya hak kazanırlar (Burssuz program ücretinde %50 indirim yapılır.) İşletme SUNY New Paltz Programı bu indirime dahil değildir. %50 Tercih İndirimi'ne hak kazanan öğrenciler diğer indirim veya bursların herhangi birinden yararlanamaz.
G-DETAYLI BİLGİ:
- • Daha fazla bilgiye nasıl ulaşabilirim?
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu hakkında daha fazla bilgi almak için aşağıdaki numaraları ve e-posta adreslerini kullanabilirsiniz:
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu
Telefon: +90 392 661 2109
Ankara Ofis: +90 312 210 4670
Faks: +90 392 661 2109
E-posta: ncc-aday@metu.edu.tr
WhatsApp: 0539 117 3667 (Sadece arama hattıdır)